OSMANCIK GÜNDEM
İnteraktif Haber


Duyurular
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516
Hava Durumu
Takvim
Saat
Tülay HERGÜNLÜ
PRİZMA
TÜRK ALFABESİ'NE TEHLİKELİ MÜDAHALE...(X, W,Q)
28/09/2013

Türk Alfabesi’ne Tehlikeli Müdahale… (x,w,q)

 

Atatürk’ün talimatıyla, 12 Temmuz 1932’de Türk Dili Tetkik Cemiyeti kurulur. (Bugünkü Türk Dil Kurumu) Amaç, "Türk dilinin öz güzelliğini ve zenginliğini meydana çıkarmak, onu yeryüzü dilleri arasında değerine yaraşır yüksekliğe eriştirmek"

 

Yine Atatürk’ün talimatıyla,  26 Eylül-5 Ekim 1932 tarihleri arasında Dolmabahçe Sarayı'nda Birinci Türk Dili Kurultayı toplanır.

 

Birinci Türk Dili Kurultayı’nın toplandığı, 26 Eylül 1932 tarihi, ülkemizde DİL BAYRAMI olarak kutlanmaktadır. Ve ne acıdır ki, Atatürk ve devrimleri ile sorunu olan günümüz iktidarı,  Dil Bayramı’nın 81. yılını kutladığımız bu günlerde, Türk’ün dilini de değiştirmek gayreti içine girmektedir.

 

Basından öğrendiğimiz kadarıyla iktidar, günlerdir açıklanması beklenilen sözde “Demokrasi Paketi’ nin içine ALFABE’ nin değiştirilmesini de eklemiş. Yazılanlara göre Atatürk’ün, Yeni Türk Alfabesi’ne eklenmesini uygun bulmadığı “Q”, “W” ve “X” harflerinin kullanılmasını da serbest bırakacakmış!

 

29 harfli Türk Alfabe’si, 32 harfli olacakmış!

 

20. yüzyılın tartışmasız en büyük devrimcisi Mustafa Kemal Atatürk, bu harfleri Türk Alfabesi’nin içine almayı bilmiyor muydu?  Neden almadı?

 

Kara tahtanın önünde halkına dil dersi veren tek önder Atatürk, bu harflerin kullanılmasının dilde ölçünleşmenin* sağlanmasını zorlaştıracağını, düşünsel ve bilimsel üretimi engelleyeceğini çok iyi biliyordu. Ulus Devlet’lerde, dil birliğinin önemini herkesten iyi kavramıştı. Dil birliğinin,  farklı milletleri birbirine bağlayıcı en önemli unsur olduğunun farkındaydı.

 

Türk demek dil demektir. Milliyetin en bariz vasıflarından biri dildir. Türk her şeyden önce ve mutlaka Türkçe konuşmalıdır” diyerek dil konusunun bir millet için yaşamsal önem arz ettiğini her fırsatta vurgulamaktaydı. Çünkü Büyük Atatürk dil olmazsa millet olunamayacağını, Türkçe olmazsa Türkiye’nin de gideceğini, Türkçe parçalanırsa Türklüğün de kalmayacağını biliyordu ve bugün yapılmak istenenleri görmüş gibi gittiği her toplantıda, katıldığı her yemekte dil konusunda uyarılarda bulunmaktaydı. Türk Dili ve Tarihi konusunda yaptığı çalışmalar eşsiz birer devrimdir. Mirasını bile, Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu’na bırakmıştır.

 

Bir ulusun yaşadığı sosyal ve kültürel yükselme ve çöküşler, dil birliğinde de kendisini gösterir. Büyük Atatürk, bu yerinde tespiti 81 yıl hatta daha da önce yapmıştır.

 

“Türk Milletinin dili, Türkçedir. Türk dili dünyada en güzel, en zengin ve en kolay olabilecek bir dildir. Onun için her Türk, dilini çok sever ve onu yükseltmek için çalışır. Bir de Türk dili Türk Milleti için kutsal bir hazinedir. Çünkü Türk milleti geçirdiği nihayetsiz felaketler içinde ahlakını, ananelerini, hatıralarını, menfaatlerini, kısacası bugün kendi milliyetini yapan her şeyin dili sayesinde korunduğunu görüyor. Türk dili Türk Milletinin kalbidir, zihnidir.”

 

Yeni Anayasa yazma çalışmaları, değiştirilemez ilk üç madde ve bu maddelerin değiştirilmesini engelleyen dördüncü madde nedeniyle tıkanmış durumda. Bu maddelerin üçüncüsü dil, bayrak, millî marş ve başkent ile ilgili. Şöyle diyor üçüncü madde;

 

MADDE 3- Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir.

Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır.

Millî marşı “İstiklal Marşı”dır.

Başkenti Ankara’dır.

 

Anayasanın bu hayatî maddelerinin değiştirilmesinden ümidini kesen iktidar, arkadan dolanarak puan alma peşinde koşuyor. Sözde “Demokratikleşme Paketi”  ile Türk Dili’ni değiştirmeye çalışıyor. Başbakan, en büyük devrimci (!) rolüne soyunmuş!

 

“85 yıllık yasak” masalıyla Türk halkı uyutulmaktadır. Türk Alfabesi’ nin neden değiştirilmek istendiği hepimizin malûmudur; Terör Örgütü’nün “Ana Dil” talebine karşılık vermek ve Kürtçeyi ikinci bir resmi dil olarak yerleştirmek… Cumhuriyet dönemi ve Atatürk devrimleriyle hesaplaşmak…

 

Türk dilinin kalbine hançer gibi saplanacak olan bu üç harf, Türk Dil Devrimi’ni de yıkıp, paramparça edecektir.

 

Türk Dili ile oynamak ve onu değiştirmeye çalışmak tehlikeli bir hamledir.

Bu gidiş ülkemiz açısından iyi bir gidiş değildir…

 

Tülay Hergünlü

27 Eylül 2013

 

*Ölçün: Standart. Sayısal ya da felsefî olarak anlatılan eğitim ereği. Eğitimde ulaşılmak istenilen amaç ya da düzey. (www.tdk.gov.tr )

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



3048 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Kadınlar günü, kadın hakları filan… - 16/03/2022
Kadın… Nedir kadın?
Haçlı Batı’nın ikiyüzlü siyaseti - 05/03/2022
Tarih boyunca Türk ve Müslümanlara yapılan katliamlara dünya her zaman seyirci kalmıştır.
Boğazlardaki Atatürk kilidi; Montrö Antlaşması - 28/02/2022
Atatürk’ün hemen ardından gelen iktidarlar, onun güvenli dış politika kurallarını sürdüremedi.
İyi polis, kötü polis - 13/02/2022
Hani dizi ya da filmlerde izleriz ya; polisler bir suçluyu sorgu odasına alırlar. İki polis içeriye girer.
“Yapacak bir şey yok!” - 09/02/2022
Günlerdir haber kanallarında vatandaşa elektrik ve doğalgaz faturalarının yüksekliği konusunda ne düşündükleri soruluyor.
Fatma Girik - 29/01/2022
Türk Sineması, tüm emekçileriyle birlikte kendine özgü sıcaklığı ve samimiyeti olan oyuncularıyla var olmuştur.
Ay çekirdeği - 26/01/2022
Kuruyemiş dükkânında bir diyalog:
Önce can, sonra canan - 21/01/2022
Geçtiğimiz günlerde telefonuma bir mesaj düştü.
Kayıt dışı çalışma hayatı - 17/01/2022
2022 yılında uygulanacak olan net asgari ücret 4.253,40 TL. olarak belirlendi.
 Devamı