OSMANCIK GÜNDEM
İnteraktif Haber


Duyurular
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.237032.3662
Euro34.794534.9339
Hava Durumu
Takvim
Saat
Mahir ODABAŞI
SİVİL SAVUNMA
‘EĞİTİME GEL EĞİTİME’
25/01/2013

‘EĞİTİME GEL EĞİTİME’

            Efendim akşam yatarken yarın ne yazayım diye düşündüğümden olsa gerek, rüyamda konu başlığını ‘Eğitime gel eğitime’ olarak gördüm. Aslında yazının başlığını ‘tıkladın mı?’ yazacaktım ama rüyayı hatırlayınca bunda da vardır bir hayır deyip vazgeçtim.

           Toplumda temel afet bilincinin gelişmesi açısından bilgi mi önemli, yoksa ilgi mi? diye bir soru sorulacak olursa, cevabımız ne olurdu acaba? Sizleri bilmem amma benim cevabım önce ilgi olurdu. Zira birkaç tane üniversite bitiren, 5-6 tane yabancı dil bilen, bilgi noktasında zirvede olan ancak ilgi ve konuyu önemseme açısından aynı duyarlığı gösteremediği için depremlerde, yangınlarda, yıldırım düşmelerinde, trafik kazalarında zarar görmüş veya bedelini canıyla ödemiş nice insanlar tanırız. O halde, tek taraflı olarak bilgi yetmiyor, onu tetikleyecek, gerekli hassasiyeti gösterecek veya başka bir ifade ile araca binmeden etrafını kontrol ettirecek, binince kontağı çalıştırmadan emniyet kemerini taktıracak İLGİ lazımdır.

        Bizler gibi orta yaş gruplarının öğrencilik yıllarında bilgiye ulaş-ması o kadar da kolay değildi. Zira bunun için kütüphanelerde kitap aramamız gerekiyordu. Aradığımız çoğu kitapları da bulamıyorduk. Diğer taraftan sivil savunma meslek memurluğuna başladığım yıllarda, mesleki konularda kendimi gelişti-rebilmek adına ilçe kaymakamlığına gelen, bazen kapağı açılmadan dolaplara atılan dergileri merakla okumaya, ilgili bilgileri not almaya çalışıyordum. Şimdi bilgiye ulaşma yolları çok kolay. Bir tuşa dokunmakla binlerce bilgi ekrana geliyor. Gelmesi kolayda depremlerde, yangınlarda, zehirlenmelerde, trafik kazalarında vs. bilinçli hareket etmemizi sağlayacak o tuşa dokunmak pekte kolay değil. İş yerlerinde, evlerimizde saatlerce internetin başında vakit geçiren çocuklarımıza, eşlerimize ve en önemlisi kendimize isterseniz şu soruları soralım.(Tabi bu noktada bilgi sahibi olanlar muaftır)

Bakalım ne cevap alacağız.

1.      Hiç, deprem öncesi, anı ve sonrasında yapılması gereken hususlarla ilgili bilgilere ulaşmak için tıkladınız mı?

2.      Hiç, yangın öncesi, anı ve sonrasında yapılması gereken (yangın söndürme cihazlarının doğru kullanımı) hususlarla ilgili bilgilere ulaşmak için tıkladınız mı?

3.      Hiç, ev kazaları ve korunma yolları konularında dikkat edilmesi gereken uyarı bilgilerine ulaşabilmek için tıkladınız mı?

4.      Hiç, trafik kazalarında bilinçli hareket edebilme adına gerekli olan uyarı bilgilerine ulaşabilmek için tıkladınız mı?

5.      Hiç, doğumdan ölüme kadar hayatımızın her safhasında lazım olacak olan doğru ilkyardım bilgilerine ulaşabilmek için tıkladınız mı?

6.      Hiç, olası savaşlarda NBC etkisinden en az zararla kurtulabilmek için temel ihtiyaç olan, ikaz-alarm işaretlerini doğru öğrenebilmek adına tıkladınız mı?

7.      Hiç, sel, çığ, yıldırım düşmesi gibi felaketlerde bilinçli hareket edebilmek adına lazım olan bilgilere ulaşmak için tıkladınız mı?

8.      Hiç, üç tarafı denizlerle çevrili, akabinde Kızılırmak, baraj ve göletler olan ülkemizde kendimizin ve çocuklarımızın boğulma tehlikesine karşı alınması gereken bilgilere ulaşabilmek için tıkladınız mı?

9.      Hiç, soba, şofben, doğalgaz zehirlenmelerinden korunmak için olmazsa olmazlardan olan uyarıları öğrenmek adına tıkladınız mı?

10.  Hiç, caddelerde, sokaklarda çoluk çocuğumuzla yürürken karşılaşabileceğimiz, beklenmedik kazalara karşı nasıl uyanık olmalıyız noktasındaki uyarılara ulaşabilmek için tıkladınız mı?

 

             İnternetle iştigal eden değerli okuyucu dostlar,

             Bu sorulardan en az 5 tanesine EVET cevabı verebiliyorsanız, kendimi, ailemi, çevremdeki insanları (eften püften tabir edilen kazalarda kaybetmemek için)  seviyorum. Olası doğal veya insan eliyle meydana gelebilecek afetlere karşı duyarlıyım demektir. Şayet sorulara vereceğiniz HAYIR cevabı 10 tane ise, esas FAY HATTI SİZİN EVDEN GEÇİYOR demektir. Bunun için sizler ve sevdikleriniz, eften püften tabir edilen kazalarla karşılaşmaya Allah korusun maddi manevi bedel ödemeye namzettir diye üzülüyorum.

             Değerli okuyucu dostlarım, sizleri seviyoruz. Belki de bu sevginin yansıması olarak, her gün televizyonlarda, gazetelerde üzülerek gözlemlediğimiz afet, kaza, tedbirsiz, bu kadarda olmazsızlık ateşini söndüremesekte, karınca misali su taşıyabilmenin gayreti içerisindeyiz. Bu konularda yazılarımızı, şiirlerimizi paylaştığımız ve gelen sorulara cevap vermeye çalıştığımız   ‘’http://www.facebook.com/DEPREMDEN-YANGINDAN KORUNMA’’ grubu oluşturduk. ‘Müşterisiz meta zayidir’ hükmünce internet kullanan ve temel afet bilincine duyarlı okuyucularımızı bu gruba bekliyoruz. Bir cümle ile de olsa belki faydasını görebilirsiniz.

             ‘Almayın sadece deneyin, eğer işe yaramazsa bize söyleyin’ (steil)  sırrınca, mal ve can kaybını en aza indirmeye yönelik bu tür eğitimlere, konferanslara mutlaka katılalım. Unutmayınız ki, sizler takip eder, talep ederse tüm meslektaşlarımız özveriyle hizmetinizde olur. Bu bazen okullarda velilere,(bu noktada belediyemiz aile eğitim merkezini tebrik ediyorum) bazen fabrikada çalışanlara, bazen kahvane de oturanlara, bazen apartman toplantısında bulunanlara olur.

               Şayet vaktiniz yoksa (!) bu konularla ilgili videoları, sunuları, makaleleri bizlerden veya ilgili kurumlarda alıp, evinizde ailenizle izleyebilirsiniz.

               Özetin özeti : ‘İnsan bir şeyi istemeye dursun, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yüksekte değildir.’ (Anderson)

 

          

 



1841 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

OSMANCIK KAYMAKAMI AYHAN AKPAY - 13/01/2024
Bazı insanlar vardır, bir merhaba dediğinizde, bir selam verdiğinizde tabiri halkla kanınız kaynar.
BAYRAMDA EVLATLA HASBİHAL - 23/04/2023
Evlat!
19 PLAKAYA 19 TAVSİYE-7 - 14/04/2023
Yangın söndürme cihazı:
19 PLAKAYA 19 TAVSİYE-3 - 11/04/2023
Aracınıza benzin, gaz alırken kontağı kapatınız.
19 PLAKAYA 19 TAVSİYE-2 - 07/04/2023
İnsanlara karşı daima saygılı olunuz.
DEPREM OLURKEN UYUMAYA DEVAM EDEBİLMEK İÇİN - 06/04/2023
Yıllar önce bir çiftçi, fırtınası bol olan bir tepede bir çiftlik satın almıştı.
MAHİRANE SÖYLEMLER - 06/04/2023
Evlat!
NEME LAZIM MI? - 30/03/2023
Efendim bir rivayettir ki, Kanuni Sultan Süleyman ülkenin durumunun çok iyi olduğu, hazinenin altınla dolu olduğu, insanların refah ve mutluluk içinde yaşadığı bir zamanda, bilgisine itibar ettiği, değer verdiği, tavsiyelerine uyduğu bir zata uzun bi
EMEKLİ OLMAK ZORMUDUR? - 27/03/2023
Emekli: Eski çalıştıklarına mukabil, çalışmadan ücret alma hakkına sahip olan kişilere verilen isimdir.
 Devamı