OSMANCIK GÜNDEM
İnteraktif Haber Gazetesi

Duyurular
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.224632.3537
Euro34.609234.7479
Hava Durumu
Takvim
Saat

Merkez Atatürk ilköğretim okulu öğrencilerine deprem ve korunma eğitimi verildi. Anasınıfı öğrencilerine deprem oyunlaştırarak anlatıldı.

ATATÜRK İLKOKULU ANA SINIFLARI ÖĞRENCİLERİNE

EĞLEN – ÖĞREN – UYGULA METOTLU DEPREM EĞİTİMİ

 

  Çorum Merkez Atatürk ilköğretim okulu öğrencilerine deprem ve korunma eğitimi verildi. Anasınıfı öğrencilerine deprem oyunlaştırarak anlatıldı. Çocuklarında görev aldığı eğitimde hem çocuklar sıkılmadı, hem de öğrendiler.

Sivil Savunma Uzmanı Mahir Odabaşı;
"Anasınıflarına verilen eğitim çok önemli ama maalesef ülkemizde bu afet eğitimi yanlış veriliyor"dedi.

Ben bunu yıllardır dile getiriyorum.Diyen Odabaşı;

Çünkü bu çocuklara SUNUYLA DEPREM EĞİTİMİ OLMAZ.(belki çok mini olarak 2- 3 dakikalık gösterilebilir)  Düdükle, pet şişeyle, minderle vb olur. Bir yıl sonra gittiğim sınıflarda anlattıklarımı unutmadan tekrar anlattıklarına şahit oluyoruz. şeklinde konuştu.

 

Diğer taraftan gruplar halinde 650 sabahçı öğrencilere deprem anlatıldı. Çocukların dikkatle dinlediği seminer sonrasında merak ettikleri sorulara sivil savunma uzmanı Mahir Odabaşı cevap verdi.

 

Semineri okul müdürü Mustafa Fuçular, müdür yardımcıları ve öğretmenler dinledi.

 

Deprem Sonrasında, Yıkıntı Altında Mahsur kaldıysanız:

 Panik ve korku havasını en aza indirmeye gayret edip; kendinize moral vermeye çalışınız. Kurtarma ekiplerinin size mutlaka ulaşmaya çalışacaklarını hayal ediniz. Konya’da çöken binada bir öğrenci 6 gün sonra çıkarıldı. Çocuğa kaç gün kaldın?  Diye sordular. Çocuk 2 gün diye cevap verdi. Dediler 6 gün kaldın fakat çocuk kabul etmedi. Peki nasıl kaldın ? dediklerinde, öğretmenimizden duymuştum. ’Çocuklar enkaz altında kalırsanız kendinize moral verin, kendinizi sevdiğiniz  insanlarla beraber hissedin…. Bende onu uygulamaya çalıştım ‘ dedi.Öğretmenin dersiyle ilgili anlattığı tüm bilgiler yerine sadece bir cümle işe yaradı.Netice de hayat kurtardı. Öğretmenlerimiz branşı ne olursa olsun, afetlere hazırlık için  hayat dersini  bir cümle ile de olsa sürekli vermelidir.

 

Cep telefonu yanınıza düşmüşse ve hatlar kesilmeyip çalışıyorsa, hemen sizi tanıyan bir yakınınıza ulaşmaya çalışın ve ulaşabilirseniz bulunduğunuz yeri ona tarif ediniz.

 

Enerjinizi tasarruflu kullanmaya çalışınız. Durmadan bağırmak yerine, ara sıra kontrollü olarak  imdat ! diye bağırınız.

 

Hareket alanınız kısıtlıysa, kendinizi zorlamayınız. Çevrenizde cam kırıkları, elektrik kabloları varsa daha dikkatli hareket etmeye çalışınız.

 

 Ağzınıza toprak dolup; bağırma imkanız yoksa; sert bir cisimle su borusuna, kalorifer peteğine vb. sert cisimlere vurarak yerinizi belirtmeye çalışınız.

 

Kanamanız varsa, aynı zamanda da çok susamışsanız ve yanınızda yeterli miktarda su bulunsa bile içmeyiniz. Parmağınızı suya batırarak dudağınızı ıslatarak susuzluğunuzu gidermeye çalışınız.









6967 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın