OSMANCIK GÜNDEM
İnteraktif Haber Gazetesi

Duyurular
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.451932.5820
Euro34.798834.9382
Hava Durumu
Takvim
Saat

Osmancık’ta yeni ustalar Ahilik Kuşağı sahibi oldu

Çorum’un Osmancık ilçesinde 2021 UNESCO Ahi Evran-ı Veli Yılı etkinlikleri kapsamında kalfalık dönemini ve mesleki eğitimini tamamlayıp ustalık belgesi alan 12 ustaya Ahilik Kültür Geleneğinde yer alan şed (kuşak) bağlandı.

Osmancık Mesleki Teknik Anadolu Lisesi tarafından 2021 UNESCO Ahi Evran-ı Veli Yılı kapsamında etkinlik düzenlendi. Okul bahçesinde düzenlenen etkinlikte 2021 yılının Ahi Evran-ı Veli Yılı ilan edilmesi ve Ahilik Kültürü hakkında bilgi verildi.

Etkinlik kapsamında düzenlenen törenle mesleki eğitimini tamamlayarak farklı sektörlerde usta olmaya hak kazanan 12 kişiye de ustalık belgesi verildi. Ayrıca belgelerini alan ustalara protokol üyeleri tarafından Ahilik Kültür Geleneğinde önemli yer tutan  “Ahilik Kuşağı” bağlandı.

Etkinlikte bir konuşma yapan Osmancık Belediye Başkanı Ahmet Gelgör zanaatkârların kolay yetişmediğini belirterek, “Bir evladımız çıraklığını yapmadığı işin ustalığını yapamaz, ustalığını yapmadığı işin de patronu olamaz. Bir terzi; terzilik yapıyor, tekstile giriyor, büyüyor ve dev firmalar arasına giriyor. Mesela ilçemizde bizim kaporta ustalarımız var, motor tamir ustalarımız var. Bunların hepsi ustalıktan iş adamlığına yükseldi. Çünkü çıraklığını, ustalığını ve patronluğu yapıyor. Öğretmenlerimizden ricam, evlatlarımız ustalıklarını sektörün içinde yaşayarak öğrensinler. Eğer zanaatkârlar yetişmezse gelecek yıllarda sadece ulusal servislere mahkum kalacağız. Ya da arızalanan bir ürünü yenisiyle değiştirmek zorunda kalacağız. Oysa eskisi olmayanın yenisi olmaz. Bu gün belge alan ustalarımızın yetişmesinde emeği geçen öğretmenlerimize teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Okul Müdürü Ahmet Saltık etkinlik ile ilgili yaptığı açıklamada “2021 yılının UNESCO tarafından Ahi Evran-ı Veli Yılı ilan edilmesiyle bizler de Osmancık İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak okulumuzda mesleki eğitimini tamamlayan ustalarımız için Şed Kuşanma Töreni düzenledik. Amacımız geleneklerimizi devam ettirmek ve Ahilik Kültürüne yönelik farkındalığı artırmaktır. Bu yıl ilk olarak gerçekleştirdiğimiz etkinliği her yıl ilçe esnaflarımızın ve el sanatları ustalarımızın katılımıyla gelenekselleştireceğiz” dedi.

Etkinliğe Osmancık Kaymakamı Ayhan Akpay, Belediye Başkanı Ahmet Gelgör, Milli Eğitim Müdürü İdris Makineci, Emniyet Müdürü Haluk Karslıoğlu, Jandarma Komutanı Üsteğmen Nuri Uyar, İlçe Müftüsü Dr. Eyyup Aydın, esnaflar ve vatandaşlar katıldı.

Ayrıca ustalık belgesi alan öğrencilerin stajyer yaptıkları sanayici esnaf ustalarından Sacit Açık, Mürsel Gökyar ve İsmail Doğan törene iştirak ettiler.

Etkinlik okul öğretmenlerinin müzik dinletisinin ardından sonra erdi.

AHİLİK KÜLTÜR HAFTASI

"Ahi' kelimesi Arapça 'kardeş' demektir. Ahilik bizim tarihimize Anadolu Selçuklular döneminde başlamış ve Osmanlı Döneminde de devam etmiş önemli bir mirastır. Bir şehirde bulunan esnaf, işyeri sahibi ve üretim sahiplerinin, zanaatkârların oluşturduğu ortak meslek örgütleri bütünüdür. Şekil açısından günümüzdeki esnaf ve ticaret odalarına benzetilebilir . Ancak, daha kapsamlı , kendilerine ait değerleri olan, etkin denetim işlevi gören, standartlar oluşturan bir örgütler bütünüdür.

Ahilik örgütü ise bir iş ve meslek sahibi kişilerden, zanaatlar ve üretim sahiplerinden oluşmaktadır. Anadolu Selçuklu Devleti döneminde, her şehirde kişi ve meslek sahipleri kendi aralarında özgün bir örgütlenmeye sahiptirler. Bu örgüt, belli değerlere ve standardlara uyumu gözeten, denetleyen, mesleklerin niteliklerini yükseltmeye çalışan, hatta yeni kuşaklara bir meslek ve zanaatkarlı eğitimi veren etkin bir yapıdır.

Ahiliğe giriş belli şartları yerine getirmekle mümkündür. Ancak bundan sonra, bir törenle (şed bağlama-kuşak bağlama) yeni üye Ahiliğe katılabilmektedir. Katıldıktan sonra kendi mesleğiyle ilgili iş ahlakına uyacağına söz vermiş demektir. Örneğin; Ahilik örgütüne katılan kişi sattığı ürünleri eksiksiz taitmak, fiyata uygun nitelikte üretmek zorundadır. Müşterilerini aldatrnamalıdır. Yalan söylememeli, ahlakli olmalıdır.

Aynı zamanda toplumdaki ihtiyaç sahiplerine, yoksullara yardım etme gibi sosyal içerikli görevleri de yerine getirmiştir. Ahilik Örgütü Anadolu Selçuklu Devletinden sonra Osmanlı Döneminde de özellikle ilk dönemlerde etkinliğini sürdürmüştür.

Ahilik örgütit dünyadaki ilk meslek ahlakı', 'meslek etiği uygulamalarından birini gerçekleştirmiştir.. Tarihimizdeki Ahilik Örgütü gibi bir zenginliği değerlendiremediğimizi vurgulamak gerekir. İş ahlakının, ticaret etiğinin mumla arandığı günümüzde Ahilik Örgütünü incelememiz yararlı olacaktır. Anadolu'yu biz yapan bütün Ahilere selam olsun...

AHİLİK KURUMUNUN DOĞUŞU

Türklerin Anadolu'da karşılaştıkları sosyal ve ekonomik sıkıntılarına çözüm getirmek ve yerli Bizans ekonomisine karşı rekabet edebilmek ihtiyacından doğan özgün bir kuruluştur. Önceleri Anadolu'daki Türk esnaf, sanatkar ve üreticiler birliği olarak faaliyette bulunan örgüt, sonraları toplumun tüm katmanlarını içine almıştır.

Osmancık’ta yeni ustalar Ahilik Kuşağı sahibi oldu 7Osmancık’ta yeni ustalar Ahilik Kuşağı sahibi oldu 2Osmancık’ta yeni ustalar Ahilik Kuşağı sahibi oldu 14Osmancık’ta yeni ustalar Ahilik Kuşağı sahibi oldu 3Osmancık’ta yeni ustalar Ahilik Kuşağı sahibi oldu 5Osmancık’ta yeni ustalar Ahilik Kuşağı sahibi oldu 13Osmancık’ta yeni ustalar Ahilik Kuşağı sahibi oldu 6Osmancık’ta yeni ustalar Ahilik Kuşağı sahibi oldu 1

 


Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın