OSMANCIK GÜNDEM
İnteraktif Haber


Duyurular
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.237032.3662
Euro34.794534.9339
Hava Durumu
Takvim
Saat

Osmancık’ta İstiklal Marşı’nın kabulünün 96. Yılı Kutlandı

Çorum Osmancık’ta 12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma programı yapıldı.

Osmancık’ta İstiklal Marşı’nın kabulünün 96. Yılı Kutlandı

 Çorum Osmancık’ta 12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma programı yapıldı.

 Her yıl farklı bir okulun hazırlayıp sunduğu Osmancık’ta 12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma programı bu yıl da  Osmancık İmam Hatip Ortaokul tarafından hazırlandı. Osmancık Belediye Kültür Merkezi’nde Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasıyla başladı.

Programa Çorum Vali Yardımcısı Fikret Zaman, Belediye Başkanı Hamza Karataş,Osmancık İlçe Emniyet Müdürü Adem Yüce, Osmancık Milli Eğitim Müdürü Mahmut Tökel, Ak Parti Osmancık İlçe Başkanı Cafer Karlı, CHP Osmancık İlçe Başkanı Sadık Eker, MHP Osmancık İlçe Başkanı Satılmış Karatağ, daire amir müdürleri, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yapan Osmancık İmam Hatip Ortaokul Müdürü Orhan Genç; “Ben tıpkı her Fransız’ın Victor Hugo’yu, her İngiliz’in Shakespeare’i, her Rus’un Puşkin’i tanıdığı gibi bu ülkede yaşayan herkesin ve her Türk’ün de Mehmet Âkif Ersoy’u tanıdığını düşünüyorum ve buna bütün kalbimle inanıyorum. Hepimiz için kutsiyet arz eden müşterek değeri İstiklâl Marşımız hakkındaki düşüncelerimi de kısaca arz etmek istiyorum.

“İnanıyor ve iddia ediyorum ki, dünyada hiçbir millet, istiklâl için Türkler kadar büyük bir bedel ödememiştir. Yine dünyada hiçbir millet, ödediği bedele nazaran istiklâl ve hürriyetle birlikte sahip olduğu vatanı Türkler kadar hak etmemiştir. Yine aynı şekilde inanıyor ve iddia ediyorum ki, bugün de dünyada hiçbir millet, yaşadığı coğrafya ve tarihî misyonu sebebiyle istiklâl ve hürriyetini devam ettirmek, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü muhafaza etmek için Türk milleti kadar ağır bir bedel ödemek mecburiyetinde değildir.

 Hiç şüphesiz İstiklâl Marşımız, 1911’de Trablusgarp’ta başlayıp, Balkan’dan, Çanakkale, Yemen, Sakarya, Dumlupınar üzerinden 9 Eylül 1922’de İzmir’e akan ve Türk milletini ateşle imtihan eden bir sürecin ve ilâhî iradenin Mehmet Âkif Ersoy’un kalemine söylettiği edebî, edebî olduğu kadar da ebedî bir hatırasıdır. 

Türk İstiklâl Marşı, değerleri itibariyle, diğer milletlerin millî marşlarından çok farklıdır. Söyleyiş yönünden çok kuvvetli ve çok güzeldir,  aynı şekilde muhteva yönünden de çok yücedir. Hiçbir marş, tarihi kucaklamak ve milletin iman, ümit, azim, irade, hür ve bağımsız yaşama arzusunu dile getirmesi ve ait olduğu milletin karakterini temsil etmesi bakımından Türk İstiklâl Marşı’nın seviyesine ulaşamaz.

Dikkat edilirse, İstiklâl Marşı, metin olarak ‘hak, Hüda, İlâhî, iman, mabet, Hakk’a tapmak, vatan, yurt, millet, şüheda, şehadet, bayrak, istiklâl, hürriyet’ gibi Türk milletinin en kutsal saydığı ve asla tartışma konusu etmediği kavramlar etrafında dönmektedir. Âkif, bu kavramları telâffuz ederken, devamlı surette Hakk’a tapan bir milletin, Türk milletinin istiklâl davasını takip etmekte ve hatta bunu bir hak olarak Allah’tan talep etmektedir.

Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım.

Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım!        

İfadeleriyle Türk milletinin geçmişten günümüze kadar ve de kıyamete kadar esareti asla kabul etmediğini ve etmeyeceğini, hiçbir milletin,kuruluşun, yapının,örgütlerin ajanların ve onların fikir babalarının tasallutu altına girmeyi asla kabul etmeyeceğini dile getirmiştir.Oynanan bu oyunları da iman ve inanç ferasetiyle bozacağını haykırmıştır.

Arkadaş yurduma alçakları uğratma sakın

Siper et gövdeni dursun bu hayasızca akın.

Dizeleriyle de Türk milletinin kuruluş tarihinden bu güne hep hile ve tuzaklarla kuşatılmak istendiğini görmüş, her dönemde kendi milletine ve vatanına hainlik edecek alçakların çıkacağını bunun içinde Türk milletinin gövdesini siper edeceğini ifade etmiştir.En yakın tarihimiz olan 15 temmuz 2016 bunun en bariz örneğidir.7 den 70 e herkes bu mısraların içeriğine canlı canlı şahit olmuş ve de 250 şehit 2195 gazi bu durumu bizzat yaşamıştır. Bizlerde vatanımız için canımız feda olsun diyoruz.

Vatanımız, koynuna aldığı milyonlarca kefensizlerin kanına doymuş, eğer sıkılacak olursa, âdeta kan fışkıracak bir hâle gelmiştir. Bu sebeple, bu ülkede yaşayan herkes mutlaka bir şehidin torunudur. Yine aynı sebeple herkesin adımını atarken şehit dedesinin, şehit ninesinin kabrinin üstünde bulunduğunu idrak etmesi ve ayağının altında bir kalbin attığını hissetmesi lâzımdır. Şair, bu hakikati dile getirirken, haklı olarak şöyle seslenir:

 ‘Bastığın yerleri ‘toprak’ diyerek geçme, tanı,

Düşün altındaki binlerce kefensiz yatanı.

Sen şehit oğlusun, incitme, yazıktır atanı,

Verme dünyaları alsan da bu cennet vatanı.

Değerli misafirler, sevgili öğrencilerimiz, bizler şehit torunları ve nesilleriyiz. Her birimiz üzerimize düşen görev ve sorumluluklarımızı bilinçli bir şekilde hakkıyla yerine getirirsek onları incitmeyiz. Sevgili öğrencilerimiz sizler bilinçli olur, canlarını ve tüm değerlerini bu günler için bu  devlet için feda eden ecdadımızın mirasını iyi değerlendirir, devletimizin okullarını ders imkanlarını, Milli ve manevi değerlerini iyi kullanırsanız şehitlerimizi incitmezsiniz.

Ey Türk istiklalinin evlatları! Bizler bilinçli olursak, Devletimizin ve Milletimizin içteki ve dıştaki hainleri ve uzantıları asla ama asla başarılı olamayacaklardır. İşte o zaman

‘Hakkıdır, hür yaşamış, bayrağımın hürriyet,

Hakkıdır, Hakk’a tapan milletimin istiklâl!’

Olacak ve kıyamete kadarda devam edecektir.

Minnettar olduğumuz, Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy Allah sizden razı olsun.Ruhun şad olsun, Mekanın cennet olsun” dedi.

Osmancık İmam Hatip Ortaokul öğrencileri tarafından Mehmet Akif Ersoy’u tanıyalım sinevizyon sunumu ve Mehmet Akif Ersoy adlı birlik şiiri okunmasının devamında İstiklal Marşı’nın Yazılış Öyküsü’nü anlatan tiyatro gösterisi büyük beğeni aldı.

Osmancık İstiklal Marşı Okuyor ve Yorumluyor adlı röportaj sonrasında “Bir Gazinin Gençlere Mesajı” adlı tiyatro gösterisi ve Mehmet Akif Ersoy’un Bizim adlı şiirin okunması ile protokol mensupları tarafından başarılı öğrencilere ödülleri verilmesi ile program son buldu.




2486 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın